Winterstalling camper: 7 tips voor een zorgeloze winter

0 Shares

De blaadjes vallen van de bomen, dagen worden korter en buiten wordt het kouder. Het is tijd dat de camper weer de winterstalling in gaat. Echter komen hier wel een aantal zaken bij kijken. Je kunt de camper niet zomaar voor een langere tijd wegzetten. In deze blog 7 handige tips zodat de camper zorgeloos de winter(stalling) doorkomt.

  • Accu’s: Iedere huishoudaccu loopt spontaan een beetje leeg. Dit is zelfontlading en is heel normaal. Als je de camper voor langere tijd naar de stalling brengt, is het verstandig de huishoudaccu’s uit je camper te halen. Dit voorkomt dat ze te ver ontladen, waardoor ze kapot gaan. De accu’s kun je eenvoudig uit de camper halen door de min en pluspool los te maken en de accu los te maken. Pas wel op met de pluspool. Als je met gereedschap de pluspool aanraakt, kan het vonken geven als je tegelijkertijd ook een massapunt aanraakt. Heb je ook een zonnepaneel op je camper, dan is het ook verstandig de draad naar je zonnepaneelregelaar los te maken. Het is namelijk slecht voor de regelaar als hij zijn lading niet af kan geven aan een accu. Het losmaken van de minpool naar je zonnepaneelregelaar is voldoende. Thuis kun je de huishoudaccu’s op peil houden door ze elke week een keertje aan een druppellader te leggen. Er zijn ook winterstallingen waar je (tegen betaling) gebruik mag maken van een stopcontact. Je zou dan een druppellader kunnen aansluiten op je accu’s, zodat je ze niet hoeft los te maken (ik gebruik zelf deze van CTEK). Dat scheelt weer wat gedoe! Als je camper al een goede druppellader heeft ingebouwd, zou je de camper ook aan de stroom kunnen zetten wat je normaal op een camping ook doet. Wat betreft de startaccu: hiervan kun je gemakkelijk de minpool losmaken en bij ingebruikname weer vastmaken. Je zou de accu ook mee naar huis kunnen nemen, maar soms is de startaccu lastiger te demonteren.
  • Water: Zorg dat je al het water uit de leidingen en de tanks laat stromen. Schakel de boiler uit, zet de vorstbeveiliging open en zet ook de kranen open (ook heet water). Eventueel kun je de leidingen nog doorblazen.
  • Gasflessen: In de meeste camperstallingen zijn gasflessen niet toegestaan i.v.m. brandgevaar. Vraag daarom aan de eigenaar of hij een speciale plaats hiervoor heeft, of zet ze thuis op een veilige plek.
  • Banden: Pomp de banden goed op als je de camper wegzet. Zo vervormen ze minder. Mocht je pootjes hebben, draai deze dan ook uit. Dit zorgt ook voor minder druk op de banden. Wat je ook beter niet kunt doen is het gebruiken van de handrem. Deze kan namelijk een beetje vast gaan zitten. Zet de camper in de vrij, en gebruik wielkeggen.
  • Ruitenwissers: Om ervoor te zorgen dat de ruitenwissers langer meegaan, is het goed om tussen het raam en de wisser een wasknijper te plaatsen.
  • Zet de camper vooral schoon weg. Dit voorkomt ongedierte. Zet ook de koelkast op een kiertje en ook de deuren naar bijvoorbeeld de wc. Een aantal raampjes openzetten is ook een goed idee, omdat vocht dan niet in de camper blijft hangen. Ik haal zelf ook alle kussens en het matras uit de camper. Deze staan thuis toch een stuk droger, en heeft mogelijk ongedierte minder schuilplekken.
  • Verzekering: Ik raad iedereen aan om de camper verzekerd te laten als hij in de stalling staat. Ook al staat hij stil, schade is zo gemaakt en het zou zonde zijn als je daarvoor niet verzekerd bent (denk ook aan brand).

Dit waren de belangrijkste punten om je camper veilig weg te zetten in een winterstalling. Blijf je in de winter met de camper op pad gaan, dan is deze lijst met camperplaatsen die het hele jaar open zijn een aanrader! Heb je vragen (over de tips, of over problemen die je zelf ervaart), stel ze dan hieronder.

0 Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *