Gas(gebruik) in de camper: Gasfles VS LPG damptank

0 Shares

In de meeste campers wordt gas gebruikt om te koken, de cabine te verwarmen en om de boiler te verwarmen voor een lekkere warme douche. Als je veel met de camper op pad bent verbruik je aardig wat gas. Mocht je gebruik maken van wissel gasflessen zoals de flessen van Primagaz en Benegas, dan weet je dat vullingen redelijk prijzig zijn. In dit artikel zocht ik uit of dit goedkoper kan!

Gas verbruik in de camper:

Om erachter te komen wat je ongeveer verbruikt aan gas, is het handig om te weten welke apparaten gas gebruiken en hoeveel ze (bijvoorbeeld per uur) gebruiken. Vaak staat in het instructieboekje van de verbruikers opgegeven wat het gasverbruik is. Hierin staat vaak het verbruik in gram per uur. Wil je dit omrekenen naar liters per uur, dan dien je het volgende te doen. 1 liter propaan weegt 0,51 kilo bij 15°C en 1 liter butaan weegt 0,58 kilo. Wil je dit snel uitrekenen, dan kun je het aantal gram (of kilogram) vermenigvuldigen met 2 om het aantal milliliters (of liters) te berekenen.

 • Voor het koken gebruik je de gaspit. Een enkele gaspit verbruikt ongeveer 130 gram per uur. Als je, ruim geschat, een uurtje per dag kookt op 3 gaspitten, verbruik je 390 gram gas.
 • Voor het verwarmen van water en de cabine gebruikt mijn Truma combiboiler C4002 170 tot 320 gram gas per uur. Op koudere dagen staat de verwarming langer aan dan in de zomer, dus het is erg lastig om hier een gemiddeld dagverbruik neer te zetten. In de zomer zit je waarschijnlijk rond de 170 gram gas per dag (warm water voor de afwas en de douche), maar in de winter kan dit wel oplopen tot een verbruik van 3 kilo per dag!
 • Wanneer je niet over 220 volt beschikt, kan de koelkast ook koelen op gas. Het gasverbruik is echter erg laag, zo’n 7 tot 10 gram gas per uur. Sta je volledig vrij, dan staat de koelkast de hele dag aan en verbruik je 168 tot 240 gram gas per dag.

Zo kun je zien dat het gasverbruik heel erg afhankelijk is van de periode en buitentemperatuur. Ik reken zelf met de volgende verbruiken per dag, zodat je snel uit kunt rekenen hoeveel dagen je nog met de gasfles vooruit kunt:

 • Zomers, op een camping met stroom, douchen bij sanitair: 500g / 1 liter per dag 
 • Zomers, vrij staan: 1kg / 2 liter per dag
 • Najaar, op een camping met stroom, douchen bij sanitair: 2 kg / 4 liter per dag
 • Najaar, vrij staan: 2.5kg / 5 liter per dag
 • Winter, op camping: 3 tot 4 kg / 7 tot 8 liter per dag.

Dure wissel gasflessen

Ik gebruikte voor het gas de gasflessen van Primagaz (de blauwe flessen) en Benegaz (de groene flessen). Deze kan je in heel Nederland eenvoudig omruilen wannneer de fles leeg is. Op de flessen zelf zit statiegeld, wat je terugkrijgt als je de fles definitief inlevert. Je betaalt alleen voor de vulling en je hoeft je geen zorgen te maken over inspecties van de fles, aangezien de fles in bruikleen is.

Het enige nadeel is dat het best wel duur is! Voor een Benegaz light vulling van 10 kilo betaal je namelijk €44,95 euro. Daar komt bij dat ik de camper verhuur en mijn huurders graag een volle gasfles mee wil geven. Je betaalt echter voor een volle vulling, zelfs als de fles nog halfvol is. Momenteel zijn deze flessen nieuw niet te verkrijgen. Beide partijen zijn namelijk door de flessen heen. Als je al een fles in bezit hebt, dan kun je ze uiteraard nog wel omwisselen.

Een goedkopere optie: LPG

Dit kan vast goedkoper en makkelijker dacht ik een paar maanden terug. Toevallig kwam ik een stuk tegen over een LPG damptank. Waar vaak propaan in omruil gasflessen zit, is LPG een mengsel van propaan en butaan (60/40). De verhouding van dit mengsel kan verschillen, afhankelijk van in welk land je bent, of welk seizoen je zit. Wanneer het buiten kouder is, is het aandeel propaan vaak hoger. Butaan wil bij lagere temperaturen (onder de 4 graden) vloeibaar worden en dan kun je het niet meer opstoken. Propaan heeft daar minder last van.

LPG Damptank

Lege gasflessen worden vaak op gewicht gevuld voor 80%. Wanneer je dit niet doet, is er een kans dat de gasfles ontploft. Een LPG damptank heeft een ingebouwde vulbegrenzer die afslaat bij 80%, waardoor je hem zelf bij een gashandel kunt vullen (of laten vullen). Echter kost dit systeem wel geld. Een damptank van 27 liter (hier kan dan 22 liter gas in, ongeveer 11 kilo) kost rond de 200,- euro. Optioneel kun je ervoor kiezen een buitenvulaansluiting te monteren wat erg gemakkelijk is. Er komt dan een klein klepje aan de buitenkant van je camper zodat je gemakkelijk LPG kunt tanken.

Tevens wordt een gasfilter aangeraden aangezien er een smeersel in het LPG zit wat niet zo goed is voor de gasverbruikers in je camper. Echter is er veel discussie over de noodzaak van zo’n filter, maar ik zou de gok niet wagen. Een filter heb je al voor 40 tot 60 euro. In het buitenland ben je echter wel andere vuladapters/vulnippels nodig. Een setje voor geheel europa kost €29,95.  Alles bij elkaar ben je zo’n 400,- euro kwijt, wat natuurlijk een flinke investering is. Echter is LPG per liter een stuk goedkoper dan de vulling in de omruilen gasflessen. Hiervoor heb ik de volgende berekening gemaakt:

 • Eerst bereken ik hoeveel liter 1 kg propaan is. 1 liter propaan weegt 510 gram, dus 1 kg propaan is 1,96 liter (1:0,51)
 • Een Primagaz propaanvulling van 9,5 kilo kost €35,70
  • Omgerekend naar liters is dit 9.5 kilo / 0,51 = 18,63 liter.
  • Prijs per liter: €1,92 (€35,70/18,63 liter).
 • Een Benegaz light propaanvulling van 10 kilo kost €44,95
  • Omgerekend naar liters is dit 10 kilo / 0,51 = 19,61 liter.
  • Prijs per liter: €2,29 (€44,95/19,61 liter)
 • LPG kost momenteel gemiddeld € 0,75 (ANWB brandstofprijzen Europa, 11-5-2021) per liter en is dus €1,17 tot €1,54 per liter goedkoper dan propaan in omruilflessen (gemiddeld €1.35)

Nou komt het echte rekenwerk. De totale investering bedraagt 400,- euro. Op de fles zit een keuringstermijn van 10 jaar. Herkeuren na de 10 jaar is mogelijk, maar kan erg duur zijn. Zelfs zo duur, dat een nieuwe set goedkoper is dan de oude te laten keuren. Daarom schrijf ik de gasdamptank na 10 jaar af. Dit maakt dus dat je een investering hebt van 40,- euro per jaar die je er graag uit wilt halen. Per vulling LPG van 22 liter bespaar je €25,74 (22 x € 1,17) ten opzichte van een Primagaz vulling.  Na 2 vullingen heb je de jaarlijkse kosten van de damptank er al makkelijk uit en is de LPG installatie goedkoper dan het wisselsysteem van bijv. Primagaz of Benegaz. Daarnaast hoef je dus niet meer met gasflessen te lopen en kun je ten alle tijden een halflege fles bijvullen. 

De voor- en nadelen:

In onderstaande tabel heb ik de voor- en nadelen tegen elkaar uitgezet. De + geeft de voordelen aan, de – de nadelen.

Wissel gas fles VS LPG damptank

De inbouw van een LPG damptank met buitenvulaansluiting

Overtuigd dat dit voor jou ook goedkoper is op de lange termijn? Dan rest je nog 1 ding: inbouwen! Dit kun je zelf doen als je verstand hebt van gasinstallaties, of je laat het doen bij een gespecialiseerd bedrijf. Ik vind het erg belangrijk dat de gasinstallatie veilig is, en aangezien ik er zelf geen verstand van heb, heb ik de tank laten inbouwen door Noorderzon Campers.

Ik vind het wel erg leuk om te weten hoe zoiets gaat, en daarom vroeg ik of ik mee mocht kijken tijdens het inbouwen, en dat mocht! Door middel van foto’s zal ik laten zien hoe dat precies gebeurde.

 • Benodigdheden inbouw LPG damptank
 • LPG damptank
 • Plaatsing buitenvuller
 • LPG buitenvulaansluiting
 • Buitenvulaansluiting LPG
 • Gaslek test LPG damptank

Ik ben nu al erg blij met de installatie ervan. Bijvullen gaat erg gemakkelijk en ik kan altijd zien hoe vol de tank nog zit. Het grootste voordeel is nog wel dat ik niet meer hoef te sjouwen met een gasfles. Noorderzon Campers, bedankt!

0 Shares

4 antwoorden op “Gas(gebruik) in de camper: Gasfles VS LPG damptank”

 1. Ik mis de optie om een nieuwe 10 kg stalen fles te kopen bij een vulstation. Gaat 10 jaar mee. Eenmalige kosten fles € 50 (€ 5 / jr). Kosten propaanvulling per 10 kg vulling € 28 = € 1,40 / liter.
  Toegegeven: vulstations zijn dunner gezaaid dan LPG-stations. Ook moet je adapters hebben voor de verschillende vulsystemen in het buitenland. Frankrijk wil niet eens een buitenlandse fles vullen.

  1. Dat is zeker ook een goede, goedkopere oplossing, maar deze kun je op minder plaatsen bijvullen. Het gemak van een LPG damptank te kunnen bijvullen in het buitenland bij een tankstation is ook erg fijn! Ook moet je nog steeds met een fles sjouwen. Toch goed om deze optie ook benoemd te hebben!

 2. Wij hebben ook deze lpg gasfles , door een erkend bedrijf laten plaatsen en laten de installatie ieder jaar nakijken.
  Alleen kunnen wij niet zien hoeveel er nog in de fles zit.
  Hoe kunt u dit zien?

  1. Beste Els,
   Op de bovenkant van mijn LPG damptank zit een inhoudsmeter. Deze zijn volgensmij ook los te plaatsen, zodat deze bijvoorbeeld vanuit de camper af te lezen is.
   Groetjes, Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *