Kostenplaatje: Wat kost een camper?

0 Shares

Door het coronavirus zijn veel Nederlanders op zoek naar alternatieven om op vakantie te gaan. Afgelopen zomervakantie hebben veel mensen hun eigen land verkent. Veel mensen deden dit met een camper, aangezien je dan onafhankelijk bent van het sanitaire gebouw. Aangezien de kans groot is dat we volgend jaar nog steeds last hebben van de gevolgen van dit virus, is het kopen van een camper niet eens zo’n gek idee. In mijn vorige blog gaf ik al aan dat het najaar de ideale periode is om een camper te kopen, aangezien ze vaak scherper geprijsd zijn. In deze blog zal ik antwoord geven op de volgende vraag: wat kost een camper aanschaffen?

Aankoopprijs

Om je een idee te geven wat een camper kost, zal ik mijn eigen camper als voorbeeld nemen. Vorig najaar (2019) heb ik mijn allereerste camper gekocht. Dit is een Fiat Ducato met LMC opbouw uit 1995. De aankoopprijs bedroeg toen 8900,-. Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, is het doen van een aankoopkeuring een must. Een uitgebreide aankoopkeuring kost zo rond de 300 en 400 euro. Dit vond ik toen der tijd niet nodig, en dit heb ik geweten. Ik kwam er namelijk al snel achter dat er een aantal zaken aandacht nodig hadden, en dit heeft mij een stuk meer gekost dan wanneer ik een aankoopkeuring uit had laten voeren. Ondertussen heb ik ook de camper meer naar mijn smaak gemaakt. Zo heb ik een extra zonnepaneel bijgeplaatst om beter off-grid te kunnen staan en 2 dakramen vervangen door dakramen met een doorzichtige koepel. Zo krijg je een stuk meer licht in je camper! Met behulp van internet zijn dit redelijk eenvoudige karweitjes (blogs volgen nog!)

Verzekering en wegenbelasting

Verder heb je te maken met de vaste lasten. Zo betaal je gemiddeld 55,- euro voor de verzekering en ongeveer 80,- tot 100,- euro aan wegenbelasting. Sinds dit jaar zit daar ook de fijnstoftoeslag bij, wat ongeveer een tientje is. De wegenbelasting wordt voornamelijk beïnvloedt door het gewicht van de camper (lichtere campers zijn vaak goedkoper). In de wintermaanden gaan de meeste campers de winterstalling in. De kosten hiervoor zijn rond de 400,-. Door de camper te schorsen betaal je voor die periode geen wegenbelasting en fijnstoftoeslag. Wel raad ik aan de verzekering te laten lopen. Er kan namelijk altijd wat in de stalling zelf gebeuren, en dat zou zonde zijn.

Mocht je de camper ook willen verhuren wanneer je hem niet gebruikt, dan wordt de verzekering een ander verhaal. Veel verzekeraars dekken geen verhuur, of vragen een hoger bedrag. Dit kan oplopen tot 160,- per maand, maar dit heb je terugverdient als je je camper gemiddeld 3 weken verhuurt bij een verhuurplatform.

Onderhoud

Jaarlijks onderhoud is erg belangrijk. Je rijdt relatief veel in de camper dus bespaar niet op het onderhoud ervan. Zo krijgt mijn camper elk jaar een grote beurt en de verplichte APK keuring. Dit kost samen ongeveer 1000,- euro, maar dit is erg afhankelijk van de zaken die je tegen komt en wat je laat vervangen. Naast het veilig houden van je camper, heeft het onderhoud ook een grote invloed op de huidige waarde van je camper. Mits goed onderhouden is de waarde van je camper redelijk stabiel. Laat de camper na 2 of 3 jaar ook eens taxeren. Mocht er dan wat gebeuren, dan is er geen onduidelijkheid over de waarde van de camper.

Conclusie

Het kopen van een camper hoeft niet veel te kosten. Let er bij de aankoop goed op of er niks mankeert, of laat een aankoopkeuring doen. Lees ook de volgende 8 tips door wanneer je besluit een (tweedehands) camper te kopen. Doordat ik het een en ander heb opgeknapt aan de camper en hem goed laat onderhouden, verwacht ik dat de huidige waarde is gestegen. Dit komt mede ook omdat campers het afgelopen jaar populairder zijn geworden. Volgend jaar laat ik de camper opnieuw taxeren en ik ben erg benieuwd hoeveel hij dan waard is. Om alles samen te vatten:

  • Aankoopprijs: 8900,-
  • Aankoopkeuring: 150,- tot 300,-
  • Verzekering: 55,- tot 160,- (afhankelijk of je verhuur meeverzekerd)
  • Wegenbelasting: 80,- tot 100,-
  • Winterstalling: 400,-
  • Onderhoud: 1000,-
  • Totaal aan vaste jaarlijkse lasten: 2750,- tot 4500,-
  • Verwachte waarde: > 8900,-

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Reageer dan hieronder of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

0 Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *