Tweedehands camper kopen? 8 tips.

0 Shares

Het najaar is de ideale periode om een tweedehands camper te kopen, aangezien ze vaak een stuk voordeliger worden aangeboden. Dit komt omdat de eigenaar anders de kosten voor het stallen van de camper moet betalen. Dus mocht je twijfelen over het kopen van een camper, dit is het moment! Alleen, een camper kopen is niet een bezigheid die je dagelijks doet (tenzij je een handelaar bent natuurlijk). Daarom heb ik hier 8 handige tips neergezet.

8 tips bij het kopen van een tweedehands camper:

  1. Is dit wel iets voor jou? Mocht je nog geen enkele ervaring hebben met een camper, huur dan eerst een een camper. Zo kom je erachter of het camper even wel iets voor jou is. Ook ontdek je of je een voorkeur hebt voor een bepaalde indeling (wel of geen vast bed achterin). In deze blog kun je lezen waar je voor een leuke prijs het reizen op wielen eens uit kunt proberen!
  2. Aankoopkeuring: Als je geen verstand hebt van campers, laat dan in ieder geval een aankoopkeuring doen door een onafhankelijk bedrijf. Je zou zelfs iemand mee kunnen nemen die er verstand van heeft. Zo voorkom je nare verrassingen (en ja, dit heb ik helaas zelf ondervonden). Vaak vind bij zo’n aankoopkeuring ook een vochtmeting plaats. Dit is erg belangrijk, omdat vocht (en lekkage) de grootste vijand zijn van je camper!
  3. BOVAG: Koop je een camper bij een BOVAG geregistreerde dealer, dan ben je verzekerd van een goede koop. Als er achteraf toch iets mis blijkt te zijn, dan heb je recht op garantie (wel binnen 6 maanden). Bekijk de BOVAG website voor meer informatie.
  4. Maak een proefrit! Elke camper rijdt anders en ziet er anders uit. Maak een proefrit om te kijken of de camper goed rijdt en of hij in orde is. Niks is vervelender dan een camper die niet lekker rijdt of zit. Als je al eens een camper gehuurd hebt kun je dit ook vergelijken.
  5. Vragen stellen: Stel vragen over de werking van de camper (vooral het technische gedeelte). Zo kom je erachter of de verkoper verstand heeft van campers. Tevens weet je dan ook hoe de camper werkt (want elke camper is net even anders). Let ook goed op of alles ook werkt zoals het hoort te werken.
  6. Weeg de camper: Met een B-rijbewijs mag de camper niet zwaarder zijn dan 3500 kilo. Weeg daarom de camper voordat je hem koopt om erachter te komen hoe zwaar hij is. Hou rekening met het gewicht van de personen die mee gaan en met een volle water- en brandstoftank. Vaak zit een camper al snel aan de 3500 kilo, waardoor je weinig bagage mee kan nemen. Wanneer de camper te zwaar beladen is en je krijgt een ongeluk, kan de verzekering moeilijk gaan doen. Boetes voor overbelast beginnen vaak vanaf 100,- euro.
  7. Krachtige motor: Niet een heel voor de hand liggende tip, maar neem de motor ook mee in je overweging. Aangezien je veel onderweg bent is het prettig als de camper makkelijk met het verkeer meekomt. Ook in de bergen is een sterke motor wel zo prettig.
  8. Maak geen impulsaankoop: Heel begrijpelijk dat je erg enthousiast bent geworden over een camper. Echter kan het geen kwaad om er nog een paar nachtjes over te slapen. Je koopt namelijk niet dagelijks een camper. Weeg goed de voor- en nadelen af van.

Ben je van plan om een camper te kopen? Lees dan ook deze blog waarin ik de vraag beantwoord: Wat kost een camper? De NKC heeft een ideale checklist die je kunt gebruiken bij het kopen van de tweedehands camper. De checklist vindt je hier.

Heb je na het lezen nog vragen over deze tips, dan hoor ik die heel graag! Reageren kan onderaan deze blog en ik zal je dan snel een antwoord terug sturen!

Tweedehands camper kopen tips

8 handige tips bij het kopen van een tweedehands camper
0 Shares

Eén antwoord op “Tweedehands camper kopen? 8 tips.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *