Winterkamperen: 10 snelle tips

0 Shares

De komende week wordt er veel sneeuw en kou verwacht. Hoe kun je je hier goed op voorbereiden? In deze blog 10 snelle tips voor winterkamperen!

  1. Winterkamperen staat gelijk aan kou en flink stoken. Blijf daarom ook stoken, zelfs als je even weg gaat. Er is niks vervelender dan kapotgevroren leidingen.
  2. Gebruik isolatiematten aan de binnenkant of buitenkant van de voorruit om de kou weg te houden. Door de grote oppervlak verlies je hier relatief veel warmte.
  3. Check je gasflessen (propaan/butaan verhouding) en zorgt dat je snel weer een volle kunt krijgen. Een gasfles van 10kg kan na 2 dagen stoken alweer leeg zijn! Gebruik bij strenge vorst propaangas. Propaan blijft bij koudere temperaturen namelijk langer gasvormig dan butaan (propaan is gasvormig boven -48 graden, butaan boven de -1). Wanneer je butaan gebruikt en het is kouder dan -1 wordt de butaan vloeibaar, en kan het niet meer gebruikt worden.
  4. Ventileer dagelijks. Stook eerst de camper goed warm, en zet daarna 5 minuten lang de ramen open. Zo kan vocht de camper uit en voorkom je condensvorming en ziekmakende schimmels.
  5. Smeer deurrubbers in met een beetje vaseline of talkpoeder. Dit voorkomt dat ze niet vastvriezen.
  6. Stop een beetje olie (WD40) in deursloten of hou slotontdooier achter de hand. Het hebben van een de-icer is altijd makkelijk, ook voor je voorruit.
  7. Stop antivries in de wc en in de grijswatertank tegen bevriezing. Een beetje zout kan ook helpen.
  8. Heb startkabels paraat liggen. De startaccu kan slecht tegen de kou, dus grote kans dat je met startkabels moet starten. Het is ook aan te raden de accupolen in te smeren met accupoolvet.
  9. Heb je de mogelijkheid om aan de paal te staan, doe dit dan ook. Zo kun je een kacheltje op 230V gebruiken, waardoor je je gasvoorraad niet hoeft aan te spreken. Sommige campers of busjes zijn ook uitgerust met een dieselkachel, dat is helemaal ideaal!
  10. Zorg voor voldoende water en voedsel zodat je niet steeds met de camper naar de supermarkt moet.

Ik hoop dat je met deze 10 snelle tips ongeschonden de koude winterweek doorkomt. Heb je zelf nog goede tips voor je mede-camperaar, dan kun je die delen onder deze blog.

0 Shares

2 antwoorden op “Winterkamperen: 10 snelle tips”

  1. Butaan bevriezen?? Ja, bij -138 ⁰C en dan ben ik liever niet meer in mijn camper! Wat bedoeld wordt is het kookpunt van butaan (ongeveer 0⁰ C), daaronder is butaan geen gas meer maar vloeistof en komt bijgevolg niet meer door jouw GASdrukverdeler en bereikt het kookapparaat/kachel/koelkast dus niet meer.
    Ik neem het je niet kwalijk hoor, is de meest voorkomende fout die men maakt bij het gas.
    En het kookpunt van propaan is -42 ⁰C, dus tot die temperatuur nog wel als gas te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *